Elektrocilinders S+R

Geplaatst: 14-02-2017

Stamhuis Lineairtechniek heeft met S+R als producent een perfecte partner voor zwaardere elektrocilinders. De S+R elektrocilinders zijn geschikt voor heffen, bewegen en positioneren van lasten vanaf ca. 3kN t/m 50kN tot een slag van maximaal ca. 3000 mm. Deze worden breed ingezet in de industrie en productie- en procesomgevingen.

Werking
Een elektrocilinder is een elektromechanische aandrijving. Een trapeziumspindel of kogelomloopspindel wordt d.m.v. een elektromotor aangedreven en genereerd vervolgens een lineaire verstelkracht. Het brede leveringsprogramma bestaat uit een drietal basis bouwvormen, te weten A, S en X. Het verschil in bouwvorm zit voornamelijk in de aanbouwpositie van de elektromotor t.o.v. de spindel. Voorbeelden hierbij zijn o.a. aandrijvingen via tandwielkast, wormwiel vertragingskast of tandriemaandrijving. Motoren in 230 /400V, maar ook 24 V DC motoren behoren tot de mogelijkheden.

Basisopbouw elektrocilinder
Een elektromotor drijft via een elastische koppeling de kogelomloopspindel aan. Deze spindel is d.m.v. kogellagers in het huis gemonteerd. De kogelomloopmoer zet de draaibeweging om in een lineaire beweging. De moerbehuizing is intern verbonden met de zuigerstang. De zuigerstang is afgedicht d.m.v. een dichtring en wordt geleid via een inwendig gleilager(blok). Doordat de moerbehuizing is voorzien van geleidestrippen is een borging van de zuigerstang tegen verdraaien gewaarborgd.

Voor de bevestiging van de elektro cilinder kan de buitenzijde van de behuizing voorzien zijn van astappen t.b.v. voet zwenklageringen. Daarnaast is de kracht van S+R o.a. de mogelijkheid om klant specifieke aanvragen om te zetten in pasklare oplossingen.

Dit betrof oorspronkelijk een aanvraag voor een verstelmechanisme met een 100% inschakelduur, (24 uur per dag) in een food omgeving met een maximale kracht van 3000N. Daarbij diende deze te worden uitgevoerd in RVS en aangedreven door een servomotor. Na ruggespraak gehouden te hebben met de fabrikant heeft Stamhuis de klant geïnformeerd omtrent de mogelijkheden. Hierop heeft de klant een basis tekening gemaakt van de gewenste afmetingen en is samen met Stamhuis het volledige eisenpakket ingevuld.

Het uiteindelijke resultaat is een elektrocilinder op basis van een type KV-4 A uitvoering.

  • Kracht maximaal 3000 N. Zowel op trek als druk belast.
  • Geschikt voor een oscillerende slag van 0-15 mm op verschillende posities van de gehele slag van max. 50 mm.
  • I.v.m. 100% inschakelduur olie gevuld ( foodgrade) en IP65 afgedicht. (onderhoudsvrij!)
  • Behuizing en zuigerstang zijn uitgevoerd in 1.4401 (RVS316) en is de behuizing voorzien van een aanbouwflens uit 1 geheel t.b.v. een Siemens 1FK7022- motor.
  • Voorzien van 2 (uitwendige) eindschakelaars.
« Nieuws overzicht